علل اصلی پوسیدگی فرش و راهکارهای نوین جهت ترمیم آن
پوسیدگی فرش یکی از معمولترین عارضههایی است که همواره به دلیل عدم مراقبت و نگهداری صحیح فرشهای دستبافت و ماشینی ایجاد میگردد. پوسیدگی و آسیب رسیدن به بافتهای یک فرش، میتواند بسیار ناراحت کننده باشد و همواره همانند یک دندان پوسیده باید جدی تلقی گردد و جهت ترمیم آن اقداماتی نیز انجام شود.
ما در این نوشتار به پاسخ پرسشهای شما کاربران در رابطه با علل و راههای ترمیم پوسیدگی بافت فرشها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا اطلاعات مفید و کاربردی به دست آورید.
ببینید دوستان، معمولا هر عاملی که بتواند به تارو پودهای یک فرش نفوذ کرده و آنها را تحت تأثیر قرار بدهد، به مرور موجب ضعیف شدن و سست شدن بافتهای فرش میگردد. از هم پاشیده شدن بافت به طور متداول با خود پوسیدگی را به همراه خواهد داشت.
لازم است این نکته را نیز لحاظ کنیم که پوسیده شدن فرشها میتواند به گونههای مختلفی ظاهر شود. برخی از پوسیدگیها با ترمیم، باری دیگر قابل احیاء هستند، در حالی که برخی دیگر نیز منجر به پارگی و آسیب دیدگی شدید فرش میگردند که میتوان با استفاده از عمل رفوگری در قالیشوییها آن را مجددا ترمیم نمود.
با علل عمده پوسیدگی فرش آشنا شوید
عللهای مختلفی میتواند به فرش آسیب وارد کند که ما برخی از آنان را در این بخش برای شما لیست کردهایم. این عوامل شامل:
-
قرارگرفتن فرش در معرض رطوبت
از جمله اصلیترین دلایل آسیب به بافت فرش میتوان به رطوبت اشاره کرد. هنگامی که رطوبت به هر دلیلی به فرش شما نفوذ نماید، موجب میگردد که الیاف و تارو پود فرش به مرور سست گردد و هنگامی که فرش را مورد بررسی قرار میدهید، پوسیدگی را خواهید دید.
آب و رطوبت میتوانند آسیبهای جبران ناپذیری اعم از تغییر رنگ، بیدزدگی و … به فرش وارد نمایند و موجبات تخریب و پوسیدگی فرش را به همراه خواهند داشت. فرشهای دستبافت نسبت به فرشهای ماشینی بیشتر در معرض رطوبت و آسیب رسیدن هستند.
-
شستن نادرست فرشها
از دیگر عللهای شایع آسیب رسیدن به فرشها میتوان به طریقه شستشوی نادرست آن اشاره کرد. برخی از فرشها بسیار ضعیف هستند و تحمل هیچ گونه مواد شوینده اسیدی و شیمیایی را ندارد. با این حساب به این نکته نیز باید توجه داشته باشید که در هنگام شستن فرشها حتما از مادهای استفاده کنید که اسیدی نباشد. مثلاً برخی از افراد از وایتکس و سولفید استفاده میکنند. خب مسلم است که فرش شما به مرور دچار پوسیدگی خواهد شد.
-
فشار بر روی فرش
زمانی که فرش به مدت طولانی در معرض فشار قرار بگیرد، میتواند با خود پوسیدگی به همراه داشته باشد. مثلا وقتی جسم سنگینی را بر روی فرش قرار میدهید تا مانع از رسیدن رطوبت به آن شود، به بافتهای فرش آسیب خواهید رساند.
همانطور که اشاره کردیم برای حفظ سلامت فرش و آسیب نرسیدن به آن باید نگهداری و مراقبتهای درستی را اتخاذ نمایید. مثلاً زمانی که مایعاتی بر روی فرش میریزد، حتماً باید آن را سریعاً پاک کنید تا به تمام بافتها نفوذ نکند.
راهکارهای ترمیم فرشهای آسیب دیده
حال به نظر شما با چه اقداماتی میتوان مانع از پوسیدگی فرش شد؟ صحیحترین راهکارهای مراقبت و ترمیم فرشها را از ما بخواهید.
اولین ایدهای که به شما معرفی خواهیم کرد این است که فرقی نمیکند، فرش شما ماشینی باشد و یا دستبافت. هر چند هفته یکبار پشت و روی فرشها را با دقت بررسی نمایید تا عاملی مخرب در خرابی آنان وجود نداشته باشد. شما در ابتدا باید نوع پوسیدگی را تشخیص دهید تا بتوانید سریعاً به ترمیم آن اقدام نمایید.
تشخیص پوسیدگی فرش تنها با بررسی پشت آن صورت میپذیرد. زمانی که هالههای سیاهی در فرش دیدید و متوجه پوسیدگی شدید، سریع فرش را به درستی تا کرده و آن را به رفوگر متخصص قالیشویی بسپارد. جمع کردن فرش پوسیده نیز نیاز به رعایت استانداردها دارد.
بهتر است فرشهای پوسیده را در هنگام جمع کردن لول کنید. زمانی که فرش را لول میکنید، توجه داشته باشید که قسمت پوسیده در لبه فرش قرار نگیرد که آسیب های جدیتری با خود به همراه داشته باشد.
یکی از راهکارهایی که میتواند فرشهای پوسیده را ترمیم کند و رفوگری است. عمل رفوگری در قالیشوییها و به دست افراد متخصص صورت میپذیرد. رفوگری فعالیتی است که در نتیجه سالها تلاش و تجربه به دست آمده و انجام این کار دقت بسیاری را میطلبد.
از دیگر راهکارهایی که میتوان برای بازسازی این امر اشاره داشت، سوزنکاری است. مرحله نهایی ترمیم پوسیدگی فرش با عمل سوزن کاری به پایان میرسد. سوزنکاری نیز سایر روشهای دیگر به یکسری اسباب و لوازمی نیاز دارد که کار با دقت و حوصله صورت پذیرد.
روشهای جلوگیری از پوسیده شدن و آسیب رسیدن به فرش
معمولا بیشترین پوسیدگیها در رابطه با فرشهایی هستند که نزدیک به در حمام و دستشویی بوده و یا گلدانی بر روی آنها قرار دارد. قبلا هم گفتیم که نفوذ رطوبت میتواند چه آسیبهایی با خود به دنبال داشته باشد. نکتهای که معمولا کمتر به آن توجه میشود در رابطه با آلودگی فرشها است.
بهتر است در فواصل زمانی معین، فرشهای خود را بشویید و هرگونه آلودگی و مواد غذایی را از روی آنها بزدایید. حتی آلودگیهای باقی مانده بر روی فرش نیز به مرور زمان با خود آسیبهایی را نظیر پوسیدگی به همراه خواهد داشت.
زمانی که به شستشوی فرشها پرداختید، حتما آنها را مدام جابهجا کنید تا هوادهی در لابهلای آن به خوبی صورت پذیرد. خیس باقی ماندن فرشها و استفاده نمودن از مواد شوینده اسیدی موجب تجزیه و تحلیل الیافت خواهد شد.
سخن آخر
مباحثی که در این مقاله ذکر شده همه برای جلوگیری از پوسیدگی فرش مفید بوده و همواره مانع از آسیب رسیدن به فرشهای دستباف و ماشینی میگردند. راهکارهایی که در این مطلب به آنها اشاره شد، نحوه شستن صحیح فرشها، جلوگیری از رسیدن رطوبت و باقی ماندن آن در میان الیاف و همچنین انجام عمل رفوگری فرش به دست متخصصین است که توجه و رعایت به این نکات قطعاً میتواند کمک شایانی به شما کند.
بدون دیدگاه